Τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τα τοξικά συστατικά του μολύνουν τους χώρους υγειονομικής ταφής και τις κοινότητες παγκοσμίως
Τώρα περισσότερο από ποτέ, όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για ανακύκλωση, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται πρωτίστως τα χαρτιά και τα πλαστικά μπουκάλια που τοποθετούμε στους κάδους ανακύκλωσης. Λίγη σκέψη δίνεται στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αγαθών και, ως αποτέλεσμα, η κλιμάκωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων (ηλεκτρονικά απόβλητα) έχει γίνει θέμα παγκόσμιας σημασίας και η ανάγκη για ηλεκτρονική ανακύκλωση αυξάνεται εκθετικά.

Αυτό το άρθρο θα διερευνήσει τι συμβαίνει στα ηλεκτρονικά που δεν θέλουμε πλέον, γιατί τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά απόβλητα και η ανακύκλωση;
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα αναφέρονται σε όλα τα ηλεκτρονικά προϊόντα που έχουν φτάσει στο τέλος της αντιληπτής ωφέλιμης ζωής τους. Τα συνήθη παραδείγματα ηλεκτρονικών αποβλήτων περιλαμβάνουν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, τηλεοράσεις, οθόνες, εκτυπωτές και μικροκύματα. Ωστόσο, ο ορισμός επεκτείνεται σε οποιοδήποτε προϊόν διαθέτει μπαταρία ή βύσμα.

Αν και αυτή η τεχνολογία παρέχει αναμφισβήτητα οφέλη, όπως ψυχαγωγία, ευκολία και αποτελεσματικότητα, οι τρέχουσες τιμές και τα μέσα διάθεσης ηλεκτρονικών αγαθών είναι απλά μη βιώσιμες.

Γιατί τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι τόσο άσχημα για το περιβάλλον;
Πολλά ηλεκτρονικά προϊόντα περιλαμβάνουν εξαρτήματα που περιέχουν πολύτιμους πόρους, μερικά από τα οποία θεωρούνται τοξικά και επικίνδυνα. Η διαδικασία ηλεκτρονικής ανακύκλωσης περιλαμβάνει τη μετατροπή αυτών των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά. Ανακτώντας τα πολλά πολύτιμα συστατικά και αφαιρώντας δυνητικά επικίνδυνα και τοξικά υλικά, η ηλεκτρονική ανακύκλωση αποτρέπει αυτούς τους ρύπους να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον.

Αναμονή ανακύκλωσης σε μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων Ε
Οι οθόνες CRT, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα λείψανο του παρελθόντος, που έχουν αντικατασταθεί από οθόνες LED, ωστόσο περιέχουν τοξικά μόλυβδο, κάδμιο, βάριο και φθορίζουσες σκόνες που διαρρέουν στο έδαφος και τις πλωτές οδούς και μολύνουν τον αέρα των χώρων απορριμμάτων που καταλήγουν σε, επηρεάζοντας την υγεία των οικοσυστημάτων και, κατά συνέπεια, τους κοντινούς ανθρώπους.

Ποια είναι η έκταση του αντίκτυπου;

Η πόλη Guiyu της Κίνας θεωρήθηκε κάποτε η πρωτεύουσα ηλεκτρονικών αποβλήτων του κόσμου, με περίπου 70% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων να περνούν από την πόλη σε κάποιο σημείο στο δρόμο της για ανακύκλωση. Επίσης, πιθανώς δεν είναι σύμπτωση ότι οι γυναίκες του Guiyu είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν και το 70% των παιδιών εμφανίζουν ανθυγιεινά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους. Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τις επιζήμιες επιπτώσεις που αυτές οι πρακτικές έχουν προκαλέσει στον λαό τους, και οι πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα καθαρίζονται σε μια προσπάθεια να διορθωθεί το ζήτημα.

Το περιβαλλοντικό κόστος των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι προφανές και συνοδεύεται από σημαντικό οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με την παγκόσμια παρακολούθηση ηλεκτρονικών αποβλήτων του ΟΗΕ (2020), δημιουργήθηκαν 53.6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων παγκοσμίως το 2019, με προσδοκίες να φτάσουν τα 74 εκατομμύρια μετρικούς τόνους έως το 2030. Μόνο το 17.4% (53.6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι) που συλλέχθηκαν για ανακύκλωση, αφήνοντας περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια (USD) πολύτιμα υλικά υψηλής αξίας (χρυσός, ασήμι και χαλκός για να αναφέρουμε μερικά) για να μεταφερθούν σε χώρους υγειονομικής ταφής, παρά το γεγονός ότι είναι ανακτήσιμα στη διαδικασία ανακύκλωσης.

Είναι η ηλεκτρονική ανακύκλωση η απάντηση;
Καθώς η Κίνα καθαρίζει στον «πόλεμο ενάντια στη ρύπανση» και συνεχίζει να δέχεται και να επεξεργάζεται λιγότερα από τα ηλεκτρονικά απόβλητα στον κόσμο, τίθεται το ερώτημα: πού πηγαίνουν όλα τα ηλεκτρονικά απόβλητα; Η ατυχής αλήθεια είναι ότι ανακατευθύνεται σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη, η Γκάνα και η Ινδία, όπου οι προσπάθειες ηλεκτρονικής ανακύκλωσης είναι σε μεγάλο βαθμό άτυπες και συχνά πρωτόγονες. Αυτές οι ανεπίσημες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων συγκαταλέγονται στους κύριους υπεύθυνους για περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούνται από ηλεκτρονικά απόβλητα, καθώς συχνά είτε απορρίπτουν παράνομα είτε ανήθικα αυτό που δεν μπορούν πλέον να ανακυκλώσουν.

Η ηλεκτρονική ανακύκλωση παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να απορρίψουμε τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μας, αλλά απαιτείται αυξημένη ρύθμιση σε παγκόσμια κλίμακα για να πετύχει. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ηλεκτρονικοί ανακυκλωτές κάνουν το σωστό από το περιβάλλον και τις κοινότητές τους.

Πώς μπορούμε να είμαστε Μέρος της Λύσης;
Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι αναπόφευκτο κομμάτι της σύγχρονης ζωής μας και καθώς τα εισοδήματα και τα επίπεδα διαβίωσης αυξάνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι σαφές ότι ο αυξανόμενος όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων θα γίνει δυσκολότερος στη διαχείριση.

Υπάρχει μια άμεση λύση που μπορεί να σταματήσει το πρόβλημα στην πηγή. Αυτή η απλή, αλλά αποτελεσματική λύση που μπορεί να βοηθήσει ο καθένας είναι η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών αγαθών που διαφορετικά θα μπορούσαμε να πετάξουμε. Πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην αντικατάσταση αντικειμένων που δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν, όπως η αναβάθμιση κινητών τηλεφώνων κάθε χρόνο. Πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε την αναγκαιότητα να πετάμε αντικείμενα όπως τηλεοράσεις ή υπολογιστές που θα μπορούσαν να επισκευαστούν.

Εάν επιλέξουμε να αγνοήσουμε όλες τις κόκκινες σημαίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι φυσικοί μας πόροι θα εξαντληθούν σύντομα, το περιβάλλον και η υγεία του πληθυσμού θα υποφέρουν και η ηλεκτρονική κατασκευή, όπως γνωρίζουμε, θα αναγκαστεί να σταματήσει.

Έχετε ερωτήσεις;
Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα επικίνδυνα υλικά, πώς να τα χειριστείτε, τους καλύτερους τρόπους αποθήκευσής τους και πώς να τα απορρίψετε με ασφάλεια με ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον ή θα θέλατε SDS ή ετικέτες για μεγάλες ποσότητες χημικών καλέστε το Chemwatch στο (03) 9773 3100 .

Πηγές:

http://ewastemonitor.info/
https://www.calrecycle.ca.gov/electronics/whatisewaste
https://theconversation.com/why-were-hunting-for-treasure-in-old-landfill-sites-102304
https://unu.edu/media-relations/releases/discarded-kitchen-laundry-bathroom-equipment-comprises-over-half-of-world-e-waste-unu-report.html#info
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214999614003208
https://theconversation.com/designing-batteries-for-easier-recycling-could-avert-a-looming-e-waste-crisis-146065
https://knowledge.wharton.upenn.edu/article/meeting-the-e-waste-challenge/#:~:text=This%20primitive%20treatment%20of%2021st,pollutant%20dioxin%20in%20the%20world.https://www.eco-business.com/news/defusing-southeast-asias-e-waste-time-bomb/#:~:text=According%20to%20research%20by%20the,35%20per%20cent%20in%20Europe.

chemwatch.net